Kök

Köket sägs ofta vara hemmets hjärta, för det är där man lagar mat och umgås. Därför tycker vi att det är viktigt att man lägger ner lite extra tid på sitt kök. Men hur får man till ett mysigt och hemtrevligt kök? Hur ska man tänka kring kakel i köket? Detta och mycket mer svarar vi på nedan.

Läs Mer

Kakel köket

Det finns flera utsatta ytor i köket som ska stå emot och tåla mycket, så därför rekommenderar vi att man har kakel i köket. Utrymmet mellan köksbänk och köksskåp är ett särskilt utsatt område som utsätts för mycket smuts, och om man har ett kakel där så skyddar man väggarna från onödigt slitage. Dessutom blir det mycket lättare att städa om man har kakel i köket, för det är oftast bara att torka bort smutsen med en fuktig trasa. Men hur är det egentligen man ska tänka när man ska välja kakel i köket? Vi tänkte försöka reda ut detta här och nu.

Först och främst är det en smaksak vilket kakel man vill ha. Det är viktigt att det matchar övriga delar av köket, men oftast ska det inte heller vara alltför dyrt. Dock är det viktigt att tänka på att inte köpa ett kakel som är alltför billigt, för det är oftast av mycket sämre kvalitet i jämförelse med de dyrare varianterna.

Det finns många olika varianter på kakel, allt från mönstrat till enfärgat. Det finns allt från marrakechmönster till mosaik och stenplattor. Vi rekommenderar er att inte vara för fega när ni ska välja kakel. Visst är det snyggt och stilrent med enfärgat kakel, men det är faktiskt väldigt häftigt med ett mönster som sticker ut. Vår absoluta favorit är ett kakel från Interkakel som heter Marocco Perla, som vi verkligen kan rekommendera den som vill ha ett snyggt kakel, som samtidigt är spännande och något utöver det vanliga.

Det är också viktigt att man tänker efter innan man väljer fog, för det kan påverka slutresultatet rejält, men det kan ni läsa mer om här.

Mysigt kök

Inred köket med mjuka färger

För att skapa ett hemtrevligt intryck, och undvik att ha för mycket av sterila och kalla färger. Du kan måla om köket, men det är lite av ett projekt, så det går minst lika bra att bara måla om köksluckorna, eller varför inte använda dekorplast på köksluckorna?

Mysbelysning

Använd lampor som ger ett mysigt och behagligt ljus för att få den där riktiga myskänslan. Exempelvis spotlights och ljusslingor ger väldigt mysiga sken. Undvik lysrör och hårt ljus. Vi rekommenderar att ha spotlights över diskbänken, en snygg taklampa över köksbordet och en högt placerad taklampa för allmänt ljus.

Sköna köksstolar

Använd textilier Något vi börjat uppskatta på senare år är att inreda med köksstolar som är bekväma att sitta i. I köket spenderar man mycket tid med nära och kära, så därför är det viktigt att man sitter på ordentliga stolar.

Använd textilier

Mattor, gardiner, handdukar m.m.. Använd textilier för att få upp den där riktiga myskänslan i köket, som samtidigt fungerar som ljuddämpare. Vad är mysigare än en stor och mjuk matta? Eller ett par gardiner som får köket att kännas hemtrevligt.

Enkla tips som ger ditt kök ett lyft

Är du trött på ditt kök, men har ingen större lust att lägga ner en halv förmögenhet på en renovering? Här ger vi dig några snabba tips, som vi lovar kommer ge ditt kök ett rejält lyft.

Detaljerna

Om du är sugen på en förändring bör du börja med att se över detaljerna, ibland behövs det inte så mycket för att ditt kök ska bli som nytt igen. Du kan exempelvis byta ut knopparna/handtagen på dina köksluckor, vilket kommer ge hela köket ett lyft. För den som tycker om att pyssla kan man även måla eller spraya de knoppar/handtag som redan finns.

Slipa köksbänken

Börjar din köksbänk bli lite sliten och tråkig, eller har du bara tröttnat? Då kan du renovera den själv. Det du behöver göra är att slipa och sedan olja den. Tips: du kommer behöva olja bänkskivan flera gånger, men när du ska måla på oljan sista gången ska du inte torka bort den överflödiga oljan, smeta istället ut den över hela bänken tills det blir torrt. Detta gör att din bänkskiva kommer få en mjuk yta som kan stå emot vatten och övriga vätskor. Det tar en liten stund, men vi lovar att det är värt besväret.

Måla om luckorna själv

Du kanske inte är så sugen på att lämna in dina köksluckor och betala massvis med pengar för att få dem målade, då kan du istället måla om dem själv. Det gäller att ha ett rejält tålamod såklart, men du får ett personligt resultat. Tänk bara på att slipa luckorna innan du börjar, för att få ett så bra slutresultat som möjligt.

Nytt kakel snabbt

Om du inte har lust att köpa helt nytt kakel och allt vad det innebär med att behöva ha hem hantverkare m.m., så kan man alltid måla det gamla kaklet eller använda dekorplast. Resultatet kanske inte blir lika bra som ett nytt kakel, men det blir desto billigare och om du är noggrann kan det bli riktigt snyggt.